top of page

HET LANDSCHAP VAN ZUIDOOST DRENTHE        (PODAGRISTEN IN DE MODERNE TIJD)

           De Hondsrug

                UNESCO Global Geopark

                                     Van alle tijden…

Hondsrug Academie

Het Hunebedcentrum en De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert een reeks lezingen over geologie, archeologie en geschiedenis. Iedere maand is de filmzaal van het Hunebedcentrum in Borger het podium van één van deze onderwerpen. Daarbij staat het Hondsruggebied centraal.  

Samenwerking  

Het idee voor de Hondsrugacademie was er al een tijdje. Sinds De Hondsrug UNESCO Global Geopark verhuisd is naar het Hunebedcentrum is de samenwerking tussen beide partijen versterkt. Ze slaan dan nu ook de handen ineen voor de organisatie van ‘De Hondsrugacademie’. 

‘’Op deze manier betrekken we jong én oud bij de rijke geschiedenis van het Hondsruggebied. Iedereen die meer wil weten over het Hondsruggebied is van harte welkom. De lezingenreeks is het resultaat van een mooie samenwerking tussen het Hunebedcentrum en De Hondsrug UNESCO Global Geopark’’ aldus Melissa Luisman van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.  

Programma 

Datum: 16 maart, 13 april, 3 mei, 24 mei, 8 juni  

Locatie: Auditorium – Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531TG Borger 

Inloop: 19.00 uur 

Starttijd: 19.30 uur 

Donderdag 16 maart (aanmelden t/m 9 maart) 

Lezing door Daan Raemaekers  

Onderwerp: hunebedden: grafrituelen en rituelen bij graven

Donderdag 13 april (aanmelden t/m 6 april) 

Lezing door Bert Finke 

Onderwerp: het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker marke Woensdag 3 mei (aanmelden t/m 26 april) 

Lezing door Wytse Sikkema en Daan den Hartog Jager 

Onderwerp: de diepere geologie van de Hondsrug 

Woensdag 24 mei (aanmelden t/m 17 mei) 

Lezing door Peter Geerdink 

Onderwerp: het landschap van Zuidoost Drenthe (Podagristen in de moderne tijd)  

Donderdag 8 juni (aanmelden t/m 1 juni) 

Lezing door Leo Bouwmeester en Bernhard Hanskamp  

Onderwerp: het Hondsruglandschap van de 19e en 20e eeuw 

In juli en augustus is er een zomerstop. Het programma na de zomer wordt later bekend gemaakt.  


Aanmelden verplicht  

Aanmelden voor de lezing is verplicht en kan tot één week voorafgaand aan de lezing door te mailen naar info@dehondsrug.nl o.v.v. het aantal personen.  

Inschrijving en kosten 

De kosten zijn 5,00 euro per persoon (prijs per lezing). Dat is inclusief een kop koffie/thee. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Het is mogelijk om op locatie bij het Hunebedcentrum te betalen. Houders van de Museumkaart, vrijwilligers en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezingen gratis volgen.  

Meer informatie  

Iedere lezing start met een inloop vanaf 19.00 uur met koffie/thee. Om 19.30 uur start de lezing. Sommige lezingen hebben een pauze tussendoor.

Informatie over de lezingen

                                                     

     Afbeelding: ‘Drenthe in vlugtige en losse omtrekken geschetst’, boek van de Podagristen, foto door RTV Drenthe 

Woensdag 24 mei (aanmelden t/m 17 mei) | Lezing door Peter Geerdink | Onderwerp: het landschap van Zuidoost Drenthe (Podagristen in de moderne tijd) Over Peter Geerdink 

Peter is geboren en getogen in Coevorden. Hij volgde de Pedagogische Academie in Emmen en studeerde geografie aan de Noordelijke Leergangen. Na een loopbaan als leerkracht en directeur op een basisschool werd hij docent aardrijkskunde op de PABO te Emmen. Na zijn pensioen in 2017 ging hij aan de slag als projectmanager bij de Eems Dollard Regio. Momenteel is hij als stadsgids en vrijwilliger actief voor Stichting TORECO (Toeristisch Recreatief Coevorden). Daarnaast schrijf hij geografisch georiënteerde verhandelingen over Drenthe.  

Het landschap van Zuidoost- Drenthe (Podagristen in de moderne tijd) 

Het Drentse landschap bestaat uit een aaneenschakeling van diverse landschappen, bijvoorbeeld: afgegraven Hoogveenlandschap, esdorpen en beekdalen. De verschillende types landschap zijn goed zichtbaar tijdens een fiets- of wandelroute over de Hondsrug. Dat maakt het gebied zo bijzonder. Ook in 1843 was dit goed zichtbaar. Peter Geerdink heeft het huidige landschap en de cultuur vergeleken met het Drenthe van midden 19e eeuw. 

De boekenserie bestaat uit 5 delen, waarvan elk deel uit etappes bestaat. Je kunt namelijk niet alleen lezen over het landschap en de cultuur, je kunt het zelf beleven! Elke etappe heeft een eigen routekaart met QR-code, geografische reisomschrijving, een opsomming van de rijksmonumenten die er te zien zijn, een aantal interviews met bewoners en een uittreksel uit 1843, waarin de podagristen hun observaties hebben weergegeven. 

Peter zal tijdens de lezing ingaan op de geologische ontwikkeling van de landschappen, de cultuurhistorische verscheidenheid, de observaties van de Podagristen uit 1843 en de veranderingen in stad en land.


*De podagristen (ook wel bekend als de drie podagristen) trokken in de 19e eeuw door Drenthe en schreven een verslag over de reis. Het boek is de geschiedenis ingegaan als het eerste reisverslag van Drenthe.  

Na de lezing is er de mogelijkheid om een boek/de boekenserie ‘Een reis door literair erfgoed’ te kopen.  

DE DRIE PODAGRISTEN

Peter zal tijdens de lezing ingaan op de geologische ontwikkeling van de landschappen, de cultuurhistorische verscheidenheid, de observaties van de Podagristen uit 1843 en de veranderingen in stad en land.


*De podagristen (ook wel bekend als de drie podagristen) trokken in de 19e eeuw door Drenthe en schreven een verslag over de reis. Het boek is de geschiedenis ingegaan als het eerste reisverslag van Drenthe.  

podagristen.jpg
bottom of page